Verenigingsinformatie

Harmonie St. Cecilia uit Asten is oorspronkelijk ontstaan uit een zang- en toneelvereniging. Dat blijkt uit archiefstukken en uit bewaard gebleven affiches van optredens. Bij het ambtsjubileum van een burgemeester in 1894 werd het gemis van een plaatselijk muziekkorps duidelijk gemerkt en daarom besloot het bestuur van de zangvereniging een fanfare-afdeling op te richten.

Rond 1911 schakelde de fanfare om naar een harmonie.

Inmiddels bestaat de vereniging uit:

• een A-orkest onder leiding van Alex Rutten.
  • een B-orkest (opleidingsorkest), opgericht in 1978, onder leiding van Ad Smeulders.
  • een C-orkest, de beginnelingen als het gaat om leren "samen"-spelen onder leiding van Thieu Verdonschot.
  • het Ensemble Reprise, opgericht in 1994 als tweede-kans-orkest.
  • de Slagwerkgroep, opgericht in 1955, onder leiding van Rob van der Sommen.
  • de Jeugdslagwerkgroep, opgericht in 2003 en ook onder leiding van Rob van der Sommen.

Daarnaast heeft de harmonie veel (jeugdige) leerlingen die bij de muziekschool hun muziekdiploma's proberen te halen en enkele volwassen leerlingen die met priv√©lessen ook hun doel trachten te bereiken.

En dat doel is "op een gezellige en ontspannen manier met gelijkgestemde mensen samen zijn". Het doel van de harmonie is: "de bevordering van de muziekbeoefening van haar leden in de ruimste zin van het woord, mede ten dienste van de Astense gemeenschap".

De harmonie speelt een belangrijke rol in de lokale gemeenschap door het brengen van serenades aan o.a. gouden bruidsparen als zij daarom verzoeken, en door het opluisteren van onder andere de dodenherdenking, Koningsdag, de Klokkendagen, carnaval en allerlei andere gemeenschaps-festiviteiten.

St. Cecilia beperkt zich niet tot deze maatschappelijke functie. De vereniging organiseert zelf ook diverse activiteiten en (uitwisselings)concerten voor alle onderdelen. Daarbij wordt het organiseren van grote muziekfestijnen niet geschuwd. Sinds 1996 organiseert de vereniging een tweejaarlijks muzikaal spektakel. Ook wordt door het A-orkest en de Slagwerkgroep regelmatig deelgenomen aan landelijke concoursen en heeft het A-orkest in 2004 voor de eerste keer deelgenomen aan Temaward.

De harmonie is aangesloten bij de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, die op haar beurt deel uitmaakt van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland.

Het secretariaat van de vereniging:

Rieke van Lierop
Apollostraat 3