125 jaar Harmonie St. CeciliaIn 2019 bestond Harmonie St. Cecilia 125 jaar. Het werd een jubileumjaar vol activiteiten en louter hoogtepunten.

Jubileummis en receptie (13 januari)
De start van het jubileumjaar vond plaats op zondag 13 januari met een jubileummis in de H. Maria Presentatiekerk. Hierbij zorgde het A-orkest voor de muzikale omlijsting, maar ook de overige geledingen leverden hun bijdrage aan deze viering. Aansluitend was er een drukbezochte receptie in gemeenschapshuis De Klepel.

Carnavalshoogheden
Wat een leuke verrassing! Juist in dit jubileumjaar werden 2 van onze leden verkozen tot Prins van De Klot en Prinses van Jeugdcarnaval Asten. En zeg nou eerlijk, aan wie anders dan aan onze Prins Joost I (van Bussel) en Prinses Marieke I (van Dijk) kun je het overlaten om de feestvreugde nog eens extra te verhogen?! Ze gingen voorop in de polonaise en wij feestten met hen mee.

Jeugdorkestendag (24 maart)
Als je een feestje hebt nodig je je vrienden uit. Hoe kon dat beter vorm krijgen dan door het organiseren van de jaarlijkse jeugdorkestendag. De jeugdleden van de vier Astense muziekverenigingen repeteerden eerst samen waarna de dag werd afgesloten met een gezamenlijk concert.
Zowel slagwerkers als blazers deden mee aan deze dag. De blazers vormden gezamenlijk een groot orkest, bestaande uit ongeveer 65 blaasmuzikanten. Daarnaast werd voor de gelegenheid een slagwerkgroep gevormd met 35 jonge slagwerkers.

Jubileumweek 1-9 juni
Van 1 tot 9 juni presenteerde de vereniging een bomvolle jubileumweek vol activiteiten voor jong en oud. Dat de jubileumweek op 1 juni startte is niet toevallig, want op 1 juni 1894 werd Harmonie St. Cecilia officieel opgericht. 125 jaar later bindt de vereniging zo’n 150 muzikanten aan elkaar en telt de vereniging vijf orkesten. Al deze orkesten leverden hun bijdrage aan de jubileumweek om zo heel Asten te trakteren op muziek.

Finale Maestro 2019 (1 juni)
Voor de derde keer waagden vijf bekende Astenaren zich aan één van de grootste muzikale uitdagingen van hun leven: het dirigeren van een echt orkest. Roel Ermers, Karin van Tilburg, Nils van Hoek, Joyce van den Burg en Arian Verrijt presenteerden zich op 1 juni als echte Maestro’s op de bok voor het A-orkest. Dit na weken repeteren om alle maatsoorten, overgangen en passages met of zonder solist onder de knie te krijgen. Elke maestro dirigeerde een orkestwerk en een werk met solist. De solisten waren Maud van den Boomen, Ellis Kuijpers, Levi Hoefnagels en Anne-Sophie Gerards. Omdat na twee eerdere voorrondes (14 april, 11 mei) de dirigenten in spé erg dicht bij elkaar op het scorebord stonden werd het een zeer spannende finale met uiteindelijk Nils van Hoek als trotse winnaar.

Ouderenmiddag (2 juni)
Speciaal voor alle Astense ouderen verzorgden de jeugdorkesten van de harmonie een optreden. Zij werkten hiervoor samen met de Astense cabaretgroep Pro et Contra, bestaande uit Leo van Bussel, Joep Martens en Jan Geven.

Afsluiting scholenproject (3 juni)
De jeugd heeft de toekomst! Om dit te onderschrijven had de harmonie ter gelegenheid van haar jubileum een lespakket samengesteld dat werd aangeboden aan alle basisscholen in Asten. De basisschoolkinderen zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan met deze nieuwe muzieklessen. Als feestelijke afsluiting van dit scholenproject trad Bart de Rijk (onder andere bekend van de New Kids) in gemeenschapshuis De Klepel voor alle basisschoolkinderen op.

Optreden Kapel van de Koninklijke Luchtmacht (7 juni)
De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht is één van drie militaire harmonieorkesten van Nederland. Het orkest, dat in haar vaste bezetting is uitgebreid met gitaar, toetsen, basgitaar/contrabas en drums, speelt vooral popmuziek, jazz en filmmuziek en werkt regelmatig samen met gastartiesten. Op 5 mei verzorgden ze nog het traditionele 5-meiconcert op de Amstel in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima; nu kwamen ze speciaal voor het 125-jarige jubileum van de harmonie naar Asten toe voor één van haar spetterende relatieconcerten die het orkest geeft in regio’s rondom vliegbases.

DrumXplosion met Bart de Rijk en Het Comité Orkest (8 juni)
Grootse concerten neerzetten met veel slagwerkgeweld is wel aan de slagwerkgroep van Harmonie St. Cecilia besteed. Zo werkten ze in het verleden al eens samen met Cesar Zuiderwijk. Nog niet eerder maakte de slagwerkgroep echter een theatervoorstelling, dus toen hun dirigent Rob van der Sommen met dat idee kwam reageerden de slagwerkers meteen vol enthousiasme. Samen met theatermaker Bart de Rijk (bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol als politieagent in New Kids) en zijn trio Het Comité Orkest presenteerde de slagwerkgroep een theaterspektakel vol circus- en top2000-nummers. Geen rechttoe rechtaan vertolkingen van bekende nummers, maar een georganiseerde chaos vol entertainment, cabaret en muziek!

Jubileumbrunch voor leden en oud-leden (9 juni)
De jubileumweek werd feestelijk afgesloten met een brunch voor alle (oud-)leden, ereleden en (oud-)bestuursleden van Harmonie St. Cecilia en hun partners. Onder het genot van een lekker hapje eten werden in een ontspannen sfeer herinneringen opgehaald aan alle mooie evenementen die de vereniging heeft beleefd.

Aan alles komt een eind… ook aan een jubileumjaar
Maar niet voordat er nog 2 mooie concerten werden gegeven…

Winterconcert (14 december)
Dit concert begon met de nieuwe jubileummars ‘Celebramus Vitea'. Componist Stijn Rutten overhandigde zijn compositie officieel aan de harmonie en dirigeerde zelf dit prachtige muziekstuk. Het A-orkest zorgde daarna voor een gevarieerd programma met medewerking van de Astense zangers en zangeressen Nils van Hoek, Mariël van Horssen, Maud van den Boomen, Roel Ermers, Lianne Grubben en Anouk Demos. Ook het duo Flying Deers, bestaande uit de crooners Roel Henderikx en Joost Geelen, zong enkele nummers mee.

Kerstconcert (22 december)
En de cirkel is rond… Op dezelfde plek waar we het jubileumjaar openden sloten we het ook af: In de H. Maria Presentatiekerk gaven het A, B en C-orkest een mooi optreden met diverse kerstliederen. De beide jeugdorkesten van de harmonie namen hierbij het grootste gedeelte van het concert voor hun rekening. Het concert, en daarmee het jubileumjaar, werd afgesloten met een paar gezamenlijke nummers.

Zoals gezegd: Een jaar met louter hoogtepunten waar we als vereniging met veel trots en plezier op terugkijken.